HASAT SONRASI UYGULAMALARI
Hasattan sonra sofraya kadar uzanan serüvende uygulanan işlemlerin ( ön-soğutma – depolama – pazara taşıma – işleme – tüketici ) tamamına hasat sonrası uygulamalar denir.
BİZİM UYGULAMALARIMIZ
- PESTSTOP® UYGULAMALARI
- SIVI DEZENFEKTANLAR
- TÜTSÜ DEZENFEKTANLAR
- ETİLEN EMİCİ FİLTRE VE ŞASELER
1)PESTSTOP® UYGULAMALARI
PESTSTOP® : Bir asırdan fazla süredir doğada virüsleri yok eden ozon, güçlü oksidasyon özelliği sayesinde insanlar tarafından dezenfeksiyon, sterilizasyon,
koku giderme, dezentoksikasyon, depolama ve ağartmada yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle ozon COVID-19’a karşı küresel mücadelede bir silah olarak kabul edilebilir. PESTSTOP®, tüm yaş sebze ve meyve ürünlerinizde viral (COVID-19 dahil olmak üzere),
bakteriyel ve fungal tüm etmenleri elimine etmekte aynı zamanda ürün üzerinde kalan pesitisit kalıntılarını parçalamakta ve ürünün raf ömrünü uzatarak sürekli tazelik sağlamaktadır. PESTSTOP® en geniş spektrumlu biyosidaldir ve PESTSTOP® yerinde uygulama ile yapılmaktadır.
PESTSTOP® VİRAL(COVID-19, SARS virüsü) , BAKTERİYEL VE FUNGAL DURUMLARIN ÖNLENMESİNDE %99,22'likTEMİZ SONUÇ VERMEKTEDİR.
PESTSTOP® , tüm taşıma araçlarında,stok depolarında ve gıda üretim alanlarında rahatlıkla kullanılabilir. PESTSTOP®, her durumda, her an ve her yerde kullanabileceğiniz en doğal, kalıntısız, en steril ve fresh bir sistemdir.
OZON : Ozon üç oksijen atomundan oluşan bir kimyasal bileşiktir (O3). O3 oda sıcaklığında renksiz, karakteristik kokusu olan bir gazdır.
Çok güçlü okside ve çok etkili dezenfekte etme özelliği vardır. 1 gr ozon, 1m3 alanda mikroorganizmaların tamamını ortalama 5 dakika içinde
öldürür.
FDA (Food and Drug Administration) ve USDA (United States Department of Agriculture)tarafından
onaylanmış ve gıda ile temas eden maddeler tebliğinde organik olarak sertifikalandırılmıştır.
PESTSTOP® AVANTAJLARI
- Mevcut en güçlü oksidandır.
- Çevre dostudur.
- Kimyasal madde gerektirmez.
- Mikropları, bakterileri, virüsleri öldürür, küf, spor, jerm ve mantarları anında okside eder.
- Havadan üreyen bakteri oluşumunu engeller.
- Tüm mikroorganizmaları yok eder ve oluşumunu engeller.
- Kimyasal maddelerden kalan atıkları elimine eder, klordan 3000 kat daha etkilidir.
- Hemen etki eder, kalıntı bırakmaz.
- Gıdalarda kullanımı güvenlidir.
- Özellikle günümüzde gitgide yayılan gribal enfeksiyonlarda koruma sağlar.
- Sebze meyve yüzeyine bağlı pestisit ve toksinleri temizler.
- Gıda katkı maddesi ve hormonları temizler.
- Temiz ve sağlıklı olması gereken yaşam alanlarımızda, güvenlidir.
- Her ortam havasını temizler, sağlıklı yaşam alanı sunar kokuları yok eder.( sigara,balık vs.)
PESTSTOP® DEZAVANTAJLARI
- Ozonun toksik bir gaz olması nedeni ile uygulamada bazı güvenlik tedbirleri şarttır.
- Solunduğunda boğaz ve solunumda problemlere neden olur. İç ortamda kaçak oluşması durumuna karşı gaz sensörleri kullanılmalıdır.
- Peststop teknolojisi pahalıdır.
NEDEN PESTSTOP® KULLANMALIYIZ?
RAF ÖMRÜNÜ UZATIR
- Ozon hiçbir kimyasal gerektirmeden uygulanarak: gıdayı, gıda işleme suyunu ve gıdanın bulunduğu atmosferi dezenfekte edebildiği için,
- Ürünün bozulmasına neden olan ürünün üzerindeki oluşmuş bakteri, virüs, mantar, küf, spor gibi istenmeyen oluşumları engellediği için,
- PESTSTOP® uygulandığı bazı gıda ve ürünler üstünde koruyucu görevini üstlenir : gıda paketleme materyallerini ve ortamını da sanite edebilmektedir.
- Temel metabolizmanın sürdürülebilmesinde etkilidir.
- Peststop®'un ürün üzerinde kalıntı bırakmaması, üründe koruyucu madde kullanım ihtiyacını azaltır, kalitenin sürdürülmesinde önemli düzeyde etki eder.
MİKROORGANİZMALARI YOK EDER (VİRÜS,BAKTERİ,MANTAR VB)
- Ozonun oksidasyon potansiyelinin çok yüksek olması
- Oksidasyon etkisinin anlık ve klordan 3000 defa daha hızlı olduğu için
- PESTSTOP® karşılaştığı bakterileri tamamen yok edebilir veya hücre zarını yırtarak parçalanmasını sağlayabildiği için, kullanmalıyız.
PESTSTOP® KULLANIMI İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI MIDIR?
- Mesleki Güvenlik ve Sağlık Dairesi Merkezi (Occupational Safety and Health Agency, OSHA) kapalı bir mekanda bulunmasına izin verilen maksimum
ozon miktarını 0,1 ppm 8 saat olarak belirlemiştir.
Ozon gazı, soluduğumuz havadan ya da saf oksijenden elde edilir. Kararsız yapısı nedeniyle görevini tamamladıktan sonra tekrar hammaddesi olan oksijene dönüşür. Kalıntı bırakmayan doğal bir dezenfektan oluşu nedeniyle insan sağlığına zararlı değildir.
PESTSTOP® KİMYASAL İÇERİKLİ DEZENFEKTAN MIDIR?
- Hayır, değildir. Peststop® soluduğumuz havadan ya da saf oksijenden elde edilir.
Hammadesi oksijen olan Peststop® (ozon gazı), doğal tek dezenfektandır.
PESTSTOP® 'UN DİĞER DEZENFEKTANLARA GÖRE AVANTAJLARI
Ozon, oksidasyon gücü çok yüksek olan bir gaz ve bilinen en kuvvetli dezenfektandır. Yüksek oksidasyon kuvveti, ozonun bakterilerin tahribatında tam etkin bir rol oynamasına sebep olur. Ozon gazının dezenfeksiyon etkisi aynı şartlar altında klorunkinden 3000 defa daha fazladır. Spor, kist ve virüslere karşı klordan daha etkilidir. Ayrıca Peststop®(ozon), havada bulunan oksijenin parçalanması yoluyla elde edildiği için kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon görevini tamamladıktan sonra daima hammadesi olan oksijene dönüşür. Ozon gazının dezenfeksiyon sonrasında artık ve kalıntı bırakmayan tek dezenfektan oluşu, özellikle gıda sanayinde kullanımını diğer dezenfektanlara göre avantajlı kılmaktadır. Peststop®(ozon), dozajına bağlı olarak yarılanma ömrünü kısa sürede tamamlar ve kalıntı bırakmadan hammadesi olan oksijene dönüşerek kokusu ve tadıyla birlikte kaybolur.
PESTSTOP® 'UN İŞLETMEYE FAYDALARI
- İşletmede hijyen sağladığı için HACCP kritik noktalardaki risk analizlerin sonuçlarının olumlu sonuçlanmasını sağlar.
- Kimyasal madde kullanımından büyük oranda tasarruf sağlar.
- İşletme havasının kalitesini max. Düzeyde yükseltir.
- Sonuç odaklı kesin çözüm sunar.
2)GIDA ENDÜSTRİSİNDE OZONLU SIVI KULLANIMI
SIVI DEZENFEKTANLAR
- Ozonlu sıvı kimyasal olmayan güçlü bir dezenfektandır.
- Ozon virüslere, bakterilere, biyofilmlere, mantarlara ve protozoalara karşı geniş spektrumlu bir biyosit olarak bilinir. Hiçbiri ozona dirençli bir tolerans oluşturamaz. Çünkü ozon oksidasyon işlemleriyle dezenfekte olur.
- Ozon, mikroorganizmalara sistemik bir zehir gibi davranmaz, daha çok onları oksidasyon yoluyla yok eder. Sonuç olarak, bir mikroorganizmanın oksidasyona karşı herhangi bir direnç oluşturması imkansızdır. Çevre dostu bir dezenfektan olarak, ozon şu anda gıda endüstrisinin birçok bölümünde klor dezenfektanlarına bir alternatif olarak kullanılmaktadır.
- Ozon bakımından zenginleştirilmiş su,mikropları klor kadar etkili bir şekilde öldürür.
- Ozonlu sıvı personelin sanitasyon için sert kimyayasalları kullanma, karıştırma ve elden çıkarma gereksinimlerini ortadan kaldırır.
- Ozonlu sıvı temas yüzeylerinde kalıntı bırakmayan bir üründür.
- Ozonla zenginleştirilmiş sıvı doğrudan zeminlere, drenajlara, duvarlara, ıslanabilir ekipmanlara, tanklara püskürtülebilir ve elde tutulan veya düşürülen, düşük basınçlı püskürtücüler bulunan mobil veya merkezi sistemler yoluyla temiz odalar üzerine püskürtülebilir.
- Gıda tesislerinde sanitasyon için ozonlu sıvının kullanılması; oluşan virüs, bakteri, mantar vb. önler.
3)TÜTSÜ DEZENFEKTANLAR
- Aktif bir maddenin en iyi yayılma şekli dumanlamadır.Havadan mikrobiyal bulaşmaları önler.
- En etkili olduğu mikroorganizmalar bakteri ve funguslardır.
- Tütsüleme, çok sayıda ( metre küp başına 4 milyar ) katı ve ince partikülün yayılmasıdır.
- Dumanlama, aktif bir maddenin kapalı bir alan içindeki her noktaya mükemmel bir şekilde yayılmasını sağlar.
- Mikroorganizmaların oluşmasına ortam hazırlayan nem oluşmaz. Kurudur. Ekonomiktir. Kolay tatbik edilir.
4)ETİLEN EMİCİ FİLTRE VE ŞASELER
- Etilen Emici Filtre (C2H4), taze meyve ve sebzelerin hasat edildikten sonra olgunlaşmasını, sağlayan bir gazdır.
- Etilen gazı taze ürünlerde,örneğin; salatalık sararması; brokoli ,Brüksel lahanası,sarımsak ve soğanların kokusunu ve filizlenmesini arttırması; sebzelerin solması; elmalarda haşlanma ve kabuklanma kaybı ; narenciye meyvelerinde bozulmalar yapmaktadır.
- Taze ürünlerde etilen seviyelerini kontrol etmek ürünün tazeliğini korur.
- Etilen gazı, depolama ve nakliye ortamından çıkarılması halinde bozulmayı geciktirir, kaybı azaltır ve karı arttırır.
- Etilen gazının ortamdan uzaklaştırılması için;taze ürünlerin ; lojistiği sağlanırken, depolama sırasında, ambalajların içerisinde Etilen Emici Filtre yada Etilen Emici Şase kullanımı büyük önem taşımaktadır.